Scurt ghid de comportament în muzeu


by Alexandru Chiselev

După o simplă căutare pe „internetosfera” românească ajungi repede la concluzia că nu există expuse câteva reguli elementare privind comportamentul într-un spațiu muzeal. De cele mai multe ori, găsim un set de interdicții, mai mult sau mai puțin hilare: Nu atingeți exponatele! sau Nu nca în muzeu! sau Aduii nu trebuie  fumeze în muzeu! Aceste tabuuri precizează ceea ce nu trebuie să faci într-un muzeu și nu cum trebuie să „deguști” spațiul expozițional, printr-un comportament bazat pe dorința de înțelegere a unor fenomene, libertatea alegerii sau experimentare. 

De aceea, vă aduc în atenție un scurt și incomplet ghid de comportament în muzeu (sau mai degrabă de percepere/receptare a acestui spațiu), bazat pe înțelegerea, respectarea și experimentarea unei expoziții și prin extindere a unui muzeu. Spațiul, timpul, obiectele, persoana ta, colegii, coordonatorul sau senzația sunt câteva dintre coordonatele unei vizite la muzeu, necesitând o pregătire, planificare (personală sau de grup).

Nu voi vorbi acum despre regulile de vizitare impuse de anumite muzee și anumite contexte (reguli de circuit, timp de vizitare, vârstă adecvată, responsabilitățile liderului de grup, reguli sau interdicții de fotografiere – un exemplu complex este setul de reguli de la Muzeul Versailles), ci despre cum poți să încerci să înțelegi muzeul (cu răbdare, prin descoperire, în tihnă, practic și interactiv).

1. Acordă-i şansa de fi descoperit. Nu intra doar cu gândul de a ieşi dintr-însul. Ar fi doar o pierdere de timp. Călătoreşte prin oraşe necunoscute, caută cele mai mici, mari, cunoscute şi necunoscute locuri ale muzelor (cine știe unde sălășluiesc Clio, Euterpe sau celelalte surori?). Descoperă-le fără prejudecăţi. S-ar putea să ai surprize. S-ar putea să-ţi schimbe viaţa.

2. Respectă obiectul. Ascultă-i povestea, admiră-i detaliile şi preţuieşte truda celui ce l-a creat. “Atinge-l” mental şi acordă-i şansa de a putea fi văzut şi de copii tăi.

3. Acordă spaţiu… colegului, ţie însuţi, ghidului, oricărei persoane cu care te vei întâlni în muzeu. Doar aşa vei putea privi în ansamblu, vei înţelege legătura dintre obiecte, culori, vei “trăi” expoziţia.

4. Acordă timp. Nu alerga, nu te grăbi. Intră cu grijă într-un spaţiu care se lasă descoperit. Opreşte timpul în faţa unui obiect ce spune o poveste, ascultă-l pe cel de lângă tine. Gândeşte, creează, inventează istorii nemaiauzite ale banalei farfurii de pe o banală masă. Nici nu ştii cât de creativ eşti.

5. Experimentează, interoghează. Joacă-te când ţi se oferă ocazia. La orice vârstă. Cântă când te ascultă cineva. Dansează. Pictează un peisaj ideal pe o pânză invizibilă. Muzeul este un spaţiu al cunoaşterii şi prin joacă 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s